Zinvolle dagbesteding

Een zinvolle dagbesteding midden in de maatschappij; daar streven Nathalie en Angela naar. “Ze worden gewaardeerd en horen er echt bij,” vertelt Angela, traject ondersteuner bij inZet. “Doordat ze zoveel mogelijk in de samenleving staan, voelen ze zich zo ‘normaal’ mogelijk.”

Nathalie Kleijn en Angela Droppert werken allebei als traject ondersteuner tijdens de dagbesteding. Ze begeleiden deelnemers met een lichte verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel tijdens allerlei werkzaamheden. 

 “Soms kan een deelnemer na een tijdje doorstromen naar vrijwilligerswerk zonder begeleiding. Dat zijn de extra succesverhalen.”

Op maat gemaakt

Elke deelnemer heeft een eigen dagprogramma, ingevuld vanuit hun eigen wensen en krachten. Op maandag en donderdag werken ze bij de inlooplocatie Buytenwegh & De Leyens. Hier delen ze de ruimte met andere projecten uit de omgeving – een plek om te leren, werken en creatief bezig te zijn. De deelnemers zijn onder andere bezig met soep en hapjes maken, koffie uitdelen, ondersteunende taken en receptiewerkzaamheden.

Op dinsdag en woensdag is de groep te vinden op de inlooplocatie Rokkeveen waar ze meedoen aan activiteiten en werkzaamheden in de aangesloten bibliotheek. Zo doen de deelnemers onder andere de boodschappen en werken ze in de bibliotheek of achter de receptie. Sommigen maken en verkopen ze soep of helpen achter de bar.

Soms wordt de dagbesteding gecombineerd met ondersteuning aan huis. En waar nodig wordt gekeken wat er mogelijk is buiten de locaties van de dagbesteding, om alsnog aan de wens van de deelnemer te voldoen en hiermee de persoonlijke ontwikkeling te vergroten.

Kennismaken

Via Team Toegang kunnen de inwoners contact opnemen met een hulpvraag. Past deze hulpvraag bij wat (de dagbesteding van) inZet kan bieden, dan wordt er eerst een kennismakingsgesprek en een meeloopperiode ingepland. Tijdens deze periode kan een deelnemer meerdere dingen uitproberen. Daaruit rolt ten slotte een persoonlijk dagprogramma. “We gaan op zoek naar werkzaamheden die bij de deelnemer passen,” zegt Angela. “We kijken naar de wensen van de deelnemer. Wat wil diegene graag leren en doen, wat kunnen ze al zelf, waar kunnen we nog ondersteunen? Zo staan ze midden in de samenleving, met ondersteuning waar nodig. En soms kan een deelnemer na een tijdje doorstromen naar vrijwilligerswerk zonder begeleiding. Dat zijn de extra succesverhalen!”