Een interview over huisvestingsvragen met het maatschappelijk werk
‘Onlangs verstuurden we als team maatschappelijk werk een brief aan de huisartsen om uit te leggen dat wij mensen niet met spoed aan een woning kunnen helpen,’ vertelt Marleen Osseweijer, ‘we kunnen alleen informatie geven’. ‘Duidelijk maken welke routes er eventueel zijn om aan huisvesting te komen’, aldus Loïs Perzonius.
‘We merken dat huisartsen en praktijk ondersteuners huisartsen, regelmatig mensen naar ons verwijzen die op zoek zijn naar een woning. Misschien denken mensen te horen dat ze een huis kunnen krijgen via maatschappelijk werk. Mogelijk heeft de huisarts een belofte gedaan, al dan niet bewust, vanuit de wens om een oplossing te kunnen bieden aan hun patiënten’, legt Marleen uit.
Woonurgentie
Kwadraad is een van de negen hulpverleningsorganisaties die deel uit maakt van inZet, waar de vragen naar woonruimte volop binnenkomen. Veel vragen om hulp bij het aanvragen van een woonurgentie. ‘We hebben de afspraak binnen ons team dat je helpt bij de aanvraag van een urgentie als die persoon bij jou langere tijd in begeleiding is. Om te voorkomen dat we overspoeld worden met deze aanvragen’, vertelt Loïs.
‘Omdat wij ze kunnen helpen bij het verzamelen van documenten, denken mensen dat inZet een grote rol speelt in deze procedure. Wij kunnen hier geen invloed op uitoefenen. Het heeft te maken met andere factoren zoals bijvoorbeeld de ernst van de situatie.’ Een groot deel van hun werk is het voeren van slechtnieuwsgesprekken.
We willen verwijzers informeren over de realiteit. Zeg niet: ga maar naar inZet, zij helpen je bij het vinden van een huis. Beter is: dat is een groot probleem huisvesting. inZet kan hier misschien meer informatie over geven’, aldus Marleen en Loïs.
Daklozenpunt
Je kunt naar het daklozenpunt van de gemeente voor informatie en het aanvragen van een postadres. ‘Voor de opvang verwijzen we mensen door naar gemeente Den Haag, onze centrum gemeente. Soms zijn mensen inwoner van Zoetermeer en worden ze bij de gemeente Den Haag weggestuurd. In Zoetermeer is echter geen opvang dus worden ze weer teruggestuurd. Belangrijk dat dit voor iedereen helder is anders worden mensen hier de dupe van’, zegt Loïs.
Vakantiepark of camping
Er is groot tekort aan opvangadressen. ‘We hebben informatie over de verschillende routes voor huisvesting met onder andere websites met kamers en anti kraak, de particuliere woningbouwvereniging. Daar heb je geld voor nodig. ‘We hebben gewoon geen goed nieuws. Op alle fronten niet. Dat is het frustrerende ervan’, verzucht Loïs.
Er wordt streng gekeken of iemand in aanmerking komt voor de noodbedden die de gemeente beschikbaar heeft. ‘Feitelijk zijn er geen noodbedden want ook hier is een wachtlijst voor’, legt ze uit. ‘We adviseren mensen om op een vakantiepark of camping te verblijven. Of bij familie en vrienden.’
Signaal aan gemeente
De laatste jaren geeft Kwadraad in de jaarverslagen als signaal af aan de gemeente dat door de schaarste aan huisvesting de problematieken binnen gezinnen oploopt en dreigt te escaleren, en ook escaleren.
Ons aanbod
Waar we mensen zo goed mogelijk mee willen helpen is om erger te voorkomen’, aldus Marleen. ‘‘We zijn gescheiden maar wonen noodgedwongen nog in één huis’. De hulpverleningsgesprekken gaan dan over hoe je dit zo goed mogelijk kan doen met elkaar. Welke afspraken kun je samen maken?’
Stichting Perspektief
Als er sprake is van huiselijk geweld of opvang van moeders met jonge kinderen verloopt dit via stichting Perspektief.
Om in aanmerking te kunnen komen voor opvang, vindt eerst een screeningsgesprek plaats en beoordeling van de situatie. Mocht iemand in aanmerking komen maar er is nog geen plek, dan wordt diegene op de wachtlijst geplaatst.
Volwassenen zonder kinderen moeten het zelf oplossen. ‘Van Het Leger des Heils willen veel mensen geen gebruik maken: ‘Dan zit ik tussen de zwervers en de junkies’. Mensen zijn geschokt als we ze verwijzen naar het daklozenloket.’
Inschrijven bij woonnet Haaglanden
Laat je inschrijven bij woonnet Haaglanden. De gemiddelde wachttijd is gestegen, er is weinig aanbod maar sta je niet ingeschreven is het uitzichtloos. Als iemand een jaar of zes ingeschreven staat vergroot dit je kans.
De formulierenbrigade
De formulierenbrigade is een van de vrijwilligersorganisaties die mensen helpen om op woningen te reageren.
Krimplijst
Van de gemeente heeft maatschappelijk werk een krimplijst gekregen met de regio’s uit heel Nederland waar je het snelst aan een woning kunt komen. Groningen en Zuid-Limburg bijvoorbeeld, dit zou binnen een half jaar zijn.
Gescheiden mensen met kinderen kunnen hier moeilijk gebruik van maken, zij willen in de buurt van hun gescheiden partner verblijven. Anderen zeggen: maar ik heb mijn werk hier.
‘Dit is de informatie die wij kunnen geven’, aldus Marleen en Loïs.