Advies en ondersteuning bij huisvestingsvragen

Sinds april 2024 organiseert inZet regelmatig huisvestingsbijeenkomsten waar inwoners vragen kunnen stellen over huisvesting en tips met elkaar kunnen uitwisselen.

Merel en Lois, beide maatschappelijk werker bij inZet, zijn de drijvende krachten van deze bijeenkomsten. Daar vertellen ze over sociale en particuliere huurwoningen, anti-kraak, daklozeninformatiepunt en urgentie. Ze staan stil bij de huidige huisvestingsituatie en er wordt meegedacht welke situatie het meeste kans van slagen heeft.

Het ontstaan van de eerste huisvestingbijeenkomst

Team Toegang ontving al vaak vragen over huisvesting. Ook andere professionals bij inZet spraken met hun cliënten die regelmatig problemen hadden met huisvesting en aangaven dat ze niet wisten waar ze moesten aankloppen voor hulp. Het was duidelijk dat inZet hier meer mee moest doen. 

Er is daar gelijk op ingespeeld en er werd een groepsaanbod gecreëerd in de vorm van een (gratis) bijeenkomst.  Merel: ’Samen met Manon (zij liep toen stage bij ons), hebben we de bijeenkomst opgezet.’ Lois: ‘En toen Manon wegging, was het eigenlijk gelijk helder dat ik haar plek zou innemen. Ik werd daar wel enthousiast van. Rond april 2024 was de eerste huisvestingsbijeenkomst een feit. Die eerste keer kwamen er twee mensen. De tweede keer was er niemand. En de derde keer begon het ineens te lopen en sindsdien is het eigenlijk altijd drukker geweest.’

De eerste twee bijeenkomsten zijn in 2025 net geweest. In de basis verschillen de bijeenkomsten van 2024 en die van nu niet veel. Lois: ‘Alleen weten we nu bijvoorbeeld meer over Divorce Housing en andere tijdelijke huurmogelijkheden.''

Emoties in de groep

Doordat er mensen zijn die al een lange tijd met hun vragen of problematiek rondlopen, kunnen de emoties soms hoog oplopen tijdens de bijeenkomst. En dat is niet gek, het meeste komt voort uit frustratie, want ze zitten vast in hun huidige huisvestingsituatie door de woningnood. 

Merel: ‘Soms kunnen de emoties tijdens het voorstelrondje al hoog oplopen. Bij de start vertellen we aan iedereen dat er aan het eind van de bijeenkomst ruimte is om één op één verder in gesprek te gaan. 

Lois: ‘Mensen hopen aan de ene kant dat als ze bij ons zijn geweest dat wij de oplossing hebben. Maar in principe is het eigenlijk dat wij veel informatie herhalen die ze vaak al weten. Dat is ook wat Merel dan vaak aan het begin al zegt.'

Goed uitgepakt 

Lois vertelt enthousiast over een man van begin 60 die zij geholpen heeft. ‘Zijn relatie was over en hij moest de woning verlaten, want het was haar woning. Hij gaf aan dat hij al 5 of 6 jaar inschreven stond bij Woonnet Haaglanden. Ik was enthousiast, want dan kan je zeker wel op korte termijn in aanmerking komen voor een 55 plus woning. Maar hij begreep niet hoe hij moest reageren en hoe het allemaal werkt. 

Dus toen heb ik hem uitgelegd hoe je moet reageren en dat heb ik ook voor hem gefilmd. Al snel stond hij op nummer 1 en 2. Dus ik dacht ‘deze man heeft over twee weken een woning!'. Maar hij was te laat voor de bezichtiging, want hij kon het adres niet vinden. Een tegenslag. Ik heb hem op het hart gedrukt dat hij bij de volgende bezichtiging van tevoren alvast langs moest gaan. Een paar weken kreeg ik een bericht dat hij een huisje heeft en mij erg bedankt voor de hulp. Dat is dan echt een kers op mijn taart!

Lastige situaties

Mensen die in een scheidingssituatie zitten, hebben het moeilijk, want je krijgt geen urgentie. Degene die een koophuis bezitten denken vaak aan de overwaarde en zijn in de veronderstelling dat ze met dat geld vast iets kunnen huren. Maar particulier huren kan lastig zijn wanneer je een laag inkomen hebt. Particuliere verhuurders vragen drie tot vier keer het maandelijkse huurbedrag per maand aan inkomsten. Dit is een harde eis. Dat je een groot bedrag aan overwaarde hebt, is minder relevant voor de particuliere verhuurder. Mensen die niet particulier kunnen huren, kunnen kijken naar sociale huurwoningen. Echter is het hier van belang dat mensen lang ingeschreven staan om kans te maken op een sociale huurwoning. Dit is helaas vaak niet het geval. 

Dan kan je uitkomen bij Divorce Housing waar ze voorzieningen, zoals badkamer en keuken moeten delen. Een andere optie is intrekken bij een familielid, kennissen of vrienden. Mochten er geen mogelijkheden zijn, dan kunnen mensen naar het Daklozeninformatiepunt Zoetermeer voor een gratis adviesgesprek. Hier wordt er meegedacht en indien de persoon in aanmerking komt doorgezet naar de nachtopvang. 

Wanneer mensen in een situatie komen waar huiselijk geweld speelt, dan geven wij aan dat ze contact op kunnen nemen met Stichting Perspectief en vanuit daar wordt er gekeken of ze in aanmerking kunnen komen voor de opvang. Daarnaast kunnen mensen ook in contact komen met het Scheidingspunt voor een gratis bemiddelingsgesprek om te kijken hoe de situatie thuis draagbaar kan blijven. 

Aansluiten bij MBO Rijnland

‘Onze collega's van Team Toegang zitten regelmatig bij een overleg met MBO Rijnland’, laat Lois weten. ‘Zij kregen vaak te horen dat studenten huisvesting problemen hebben. Dus vroeg de directeur of we een keer daar een bijeenkomst wilden geven. Dat bleek heel goed te werken. Een docent maakte de opmerking dat we dit eigenlijk in elke klas moeten vertellen. Dat zou fantastisch zijn, maar niet te doen voor ons. En toen waren we op het idee gekomen voor een filmpje. Zo komen we toch nog langs elke klas.’

Stel je vraag

Heb jij vragen over huisvesting? Stuur dan een email naar Lois l.perizonius@inzet-indewijk.nl of Merel m.kuzee@inzet-indewijk.nl. Of sluit aan bij een huisvestingsbijeenkomst, die kan je hier vinden.